Om Glasgow

Åk på storstadssemester till Skottlands hjärta. I hamnstaden Glasgow sjuder kulturlivet, omgivet av vackra miljöer och en viktoriansk ögonfröjd till arkitektur.

Skottlands kulturmetropol

Den anrika hamnstaden Glasgow är Skottlands största stad och en välkänd kulturmetropol. Det är framför allt musiken från Glasgow som nått ut till resten av världen. Härifrån kommer grupper som Simple Minds, Primal Scream och Franz Ferdinand. Efter London och Edinburgh är Glasgow Storbritanniens mest populära turistmål. Det anordnas musikfestivaler året runt, och staden har utnämnts till UNESCO musikstad.

Storstadsområdet

Ungefär 1,7 miljoner människor bor i området runt Glasgow. Knappt 600 000 bor i själva staden. Tack vare sitt läge vid floden Clyde har Glasgow med sin stora hamn länge varit en viktig knytpunkt för sjöfart och handel med Nordamerika. I dag är varven nedlagda, men stadens ekonomi har fått nya krafter. Glasgow är ett av Europas största finansiella centrum och inhyser många av Skottlands företags huvudkontor. Glasgow har anor från medeltiden, men det finns idag mycket få spår kvar sedan dess. Däremot är stadsbilden fylld av iögonfallande modern arkitektur och sagolika gamla katedraler.